YEŞİM ERASLAN ANKARA – Yılmaz, Türkiye’nin Esad’ın ülkesinden kaçmasından bu yana sürecin mümkün olduğu kadar istikrarlı, sağlıklı ve güvenlik zemini bozulmadan yürütülmesi için destek verdiğini, uluslararası dengeler gözetilerek, bölgedeki aktörlerle çalışılarak, yaptırım tuzağına düşmeden hareket edildiğini ifade etti.
Suriye’nin zaman içerisinde seçimlere hazırlanacağına işaret eden Yılmaz “Seçimin oluşması için tabii ki bir yandan anayasa sürecinin gerçekleşmesi gerekiyor. Anayasa sürecine paralel olarak nüfus sayımı, göçmenlerin geri dönüşü, seçmen kütüklerinin oluşması ve daha sonra seçimin yapılması… Bu süreçlerin gerçekleşmesi için bir güvenlik ortamının tesis edilmesi lazım. O yüzden şu anda böyle bir sürecin yaklaşık 3-4 yıl alacağını öngörmek gerçekçi bir yaklaşım olur” dedi.
REJİM ARTIKLARI RİSK
Suriye’de kamu düzeninde hâlâ ciddi meseleler bulunduğunun altını çizen Yılmaz, önceki dönemde suça bulaşmadan görev yapan güvenlik güçlerinin tekrar çağrılarak düzenin hızlı bir şekilde tesisine gidecek tedbirlerin alınmasının beklendiğini kaydetti. Suriye’de bir diğer sorunun ise düzenli ordu meselesi olduğuna dikkat çeken Yılmaz “Ülkede birçok silahlı grup var ve bu silahlı gruplar tek bir yönetim altında değil. Savunma Bakanlığından yapılan bir çağrıyla birlikte bütün bu grupların tek bir düzenli ordu altında birleşmesini, millî bir Suriye ordusunun oluşmasını ve güvenliği tesis etmesini bekliyoruz. Yeni yönetimin eski rejim kalıntılarını kontrol altına almak amacıyla sürdürdüğü operasyonlar var. Yeni yönetim, bunu bir intikam sürecine dönüştürmemek adına çekilen herkese geçiş izni verdi. Eski dönemde kritik görevde yer alan birçok kişi kendi memleketlerine veya güvenli gördükleri alanlara çekildi, bir kısmı da yurt dışına kaçtı. Ortada kontrol altında olmayan inanılmaz silahlar olduğundan bahsedebiliriz. Bu da önemli bir risk. Önümüzdeki dönemde bu durumdan kaynaklanabilecek terör riskleri veya intikam operasyonlarına dönüşme ihtimali olan durumlar olabilir” diye konuştu.
PKK, ORDUYA KATILMAMALI
Terör örgütü PKK’nın blok olarak Suriye Millî Ordusu içinde yer almasına yönelik çekincelere dikkat çeken Yılmaz “Devrilmiş olan bir önceki rejimin ülkeyi yönetmeye başlaması da bir darbe süreciyle gerçekleşti. O yüzden, bu sorunun tekrar edilmemesi için etnik ya da dinî bir gruba has bir silahlı yapılanma yerine her kesimden insanların bulunduğu millî bir ordunun kurulması bizim de öncelikle tavsiyemiz. O yüzden de SDG-PKK yapılanmasının tek bir blok hâlinde Suriye ordusunun altına girmesi konusunda önemli soru işaretleri var. Buna olumlu bakmayacağımızı büyük oranda gündeme getiriyoruz” dedi.
ÜLKE İFLAS NOKTASINDA
Suriye’nin ekonomisinin iflas noktasında olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin bölge ülkelerinin kaygılarını geçici yönetime aktardığını söyledi.