ÖMER TEMÜR’ÜN HABERİ – Evlerde kullanılan akıllı ürünler ile birlikte hanelerin elektrik sarfiyatı da arttı. Bugün prizler beyaz eşya, TV, robot süpürgeler, airfryer’lar, hava temizleyicileri, powerbank’ler, telefon, tabletler, akıllı saatler, modemler başta olmak üzere onlarca cihazın işgali altında. Hatta günlük ulaşım için tercih edilen elektrikli scooter’lar bile evdeki prizlerde şarj ediliyor. Bunlara kış aylarında elektrikli su ısıtıcıları, klima ve infrared ısıtıcıların eklenmesiyle elektrik tüketimi devasa boyutlara ulaşıyor. Bütün bu cihazların yönetimi ise hayati önem taşıyor. Yanlış kullanımı yangın hatta ölüm riskini beraberinde getirebiliyor.
ÇAKMA ŞARJDAN UZAK DURUN
Elektrik güvenliği uzmanları ise cihazların doğru şarj cihazları ile şarj edilmesi ve doğru kullanım konusunda uyarıyor. Elektrik mühendisi Yavuz Sezer bugün evlerde telefon ve robot süpürge kaynaklı yangınların temel sebebinin şarj cihazı, elektrik kablosu ve bataryalar olduğunu söyledi. Sezer “Akıllı robot süpürgeleri ve akıllı telefonlar şarj olduktan sonra kendilerini korumaya alıyor. Şarja takılı bile olsa çok düşük bir akım telefona ulaşıyor. Asıl problem şarj cihazlarında. Şarj kablosunun şarj olan cihazın ampersaat değerini karşılaması gerekiyor. Ampersaat değeri yüksek olan batarya çok fazla elektrik çekeceği için yetersiz kalan şarj cihazı ısınıyor. Bu durumda batarya şişebiliyor. Aşırı yüklenme sebebiyle ya sigorta atıyor ya da kablo yanmaya başlıyor” dedi. Özellikle yan sanayi ürünü şarj cihazlarının çok riskli olduğunu dile getiren Sezer “Ucuz diye satılan kaçak ve yan sanayi şarj cihazlarından uzak durun. Bu ürünler ampersaat değerini karşılamadığı için yangınlara yol açıyor” ifadelerini kullandı.
BUZDOLABININ YANINDA AIRFRYER ÇALIŞTIRMAYIN
Şarj cihazları kadar yüksek elektrik tüketimi olan cihazların doğru kullanımının da öneme dikkat çeken Sezer şu bilgileri verdi: Evde en fazla akım çeken ürünlerin başında buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, ütü, saç kurutma makinesi, airfryer’lar geliyor. Bu ürünlerin her biri için evinizin sigorta kutusunda yer alan şalterlerden bir adet bulunması gerekiyor. Yani hepsi için ayrı linye hattı olması şart. Ancak mutfaklarda priz buzdolabının arkasında olduğu ikinci prize yükleniliyor. Ya da buzdolabının arkasındaki prize direkt bağlantı yapılıyor. Buzdolabı, bulaşık makinesi ve fırın çalışırken airfryer, fritöz ve kattle’ı kullanmayın. Banyoda çamaşır makineniz çalışırken saç kurutma makinesi ve ütüyü aynı hattan kullanmayın. Aksi takdirde aşırı yük tesisatta yangına yol açabilir. Aynı şekilde eski tesisatlar da yenilenmediği için yangına sebep oluyor.
ÜÇLÜ PRİZ DOĞRU KULLANILIRSA RİSK DEĞİL
Yavuz Sezer üçlü prizlerin doğru kullanılması durumunda ise risk oluşturmadığını söyledi. Sezer, bir sigorta hattında bulunan linyeye 7 priz takılabildiğini belirterek “Mesela, televizyon, bilgisayar, telefon, modem, led lamba hatta robot süpürge aynı anda üçlü prize takılabilir. Üçlü prizde ölçü kullanım önemli. Doğru kullanıldığında riskli değildir” ifadelerini kullandı. Sezer, şarj ya da prize takılı cihazların gece düşük modda da olsa elektrik tükettiğini hatırlatarak “Gece yatarken fişleri çekin” tavsiyesinde bulundu.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Çoklu prizlere bağlanmaması gereken cihazlar: Buzdolabı, elektrikli fırınlar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, derin dondurucu, su ısıtıcıları, mikrodalga fırınlar, ütü, kahve makineleri, saç kurutma makinesi, koşu bantları, taşınabilir klimalar, airfryer.Yangın riski düşük cihazlar: Bilgisayar, telefon, tablet, modem, temizlik robotu, LED masa lambaları, elektrikli tıraş makineleri (Ancak bu cihazlar da yüksek güç tüketen cihazlarla birlikte çoklu prizde kullanılmamalı).Yüksek güçlü cihazlar için ayrı prizler kullanın: Ütü, saç kurutma makinesi gibi cihazları mutlaka doğrudan duvar prizine bağlayın.