ZİYNETİ KOCABIYIK’IN HABERİ – Ölümle sonuçlanan estetik cerrahi operasyonların arttığı bir dönemde estetik müdahale yapabilecek hekim kapsamının genişletilmesi “Her hekim estetik yapabilecek mi?” sorusunu gündeme getirdi. Bakanlık bunun sadece medikal estetik uygulamaları kapsadığını ifade ediyor. Ancak estetik cerrahi uzmanları bu adımın bir başlangıç olduğunu, dolgu ve botoksla başlayan ‘güzelleştirme’ işlemlerinin estetik operasyonlara doğru kayacağını bunun da komplikasyonları artıracağını savunuyor.
SIKINTILARI ORTADAN KALDIRAN BİR YÖNETMELİK
Yönetmelikte yapılan değişikliğin sadece dolgu, botoks, mezoterapi (gençlik aşısı) gibi medikal estetik uygulamaları içerdiğini söyleyen TÜMYÜZDER Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Orhan Alan, estetik cerrahi operasyonları kapsamadığını vurguladı. Bakanlığın yaptığı düzenlemeyi bu konuda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracağı için TÜMYÜZDER olarak olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyleyen Opr. Dr. Alan “Yeni yönetmelikte medikal estetik uygulamaları yalnızca dermatolog, plastik cerrah ve medikal estetik sertifikası bulunan hekimlerin yapabileceği şartı kalktı. Bu da çok doğru bir karar. Türkiye’de, dünyada benzer bir uygulaması bulunmayan ve büyük sıkıntıya sebep olan bir yasaklamaydı bu. En basitinden biz burun estetik problemlerini ameliyatla çözüyoruz; kanser cerrahisini yapıyoruz, hastanın burnunu kesip başka dokulardan burun yapabiliyoruz ama dolgu ya da botoks yapmaya geldiği zaman ‘bunu sen yapamazsın’ diyorlardı. İşte bu kalktı” değerlendirmesini yaptı.
TÜM HEKİMLER YAPAR ANLAMINA GELMİYOR
Yeni yönetmelikte medikal estetik uygulama yapabilecek branşların genişletildiğini ancak herkesin bu işlemleri yapabileceği anlamına gelmediğini ifade eden Opr. Dr. Orhan Alan “Ancak bunun için de bir eğitim gerekiyor. Yönetmelik ‘her hekim estetik uygulama yapabilir’ demiyor. Bakanlık tarafından verilen sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri bulunan hekimlerin estetik uygulamalarını yapacağını bildirmektedir. Yönetmelik değişimi olumlu ancak altının doldurulmasını bekliyoruz. Eğitimler sırasında, hekimler bu alanda meydana gelebilecek komplikasyonlar için de eğitilir. Komplikasyonları yönetemeyecek kişilere bu sertifika verilmemelidir. Hekimlerin bu yetkiyi nasıl alacakları ve nasıl kullanacakları ile ilgili düzenlemenin de yapılacağını düşünüyorum” dedi.
Opr. Dr. Alan, yönetmelikteki değişikliğin belli branşlarda devlette hekim sıkıntısı çekilmesi üzerine de yapıldığını belirterek “Plastik cerrahi, dermatoloji ve KBB doktorları estetik uygulamalar yapabilmek için özele gittiği için bu sıkıntının önüne geçilmesi amacıyla, uygulamaları yapan hekimlerin alanı genişletildi” diye anlattı.
KOMPLİKASYONLAR ARTAR
Marmara Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Tezel tıbbi uygulamaların ehil ve eğitimli olmayan kişilerin elinde yapılmasının komplikasyonları artıracağını belirterek “Türkiye’nin estetik konusunda dünyada çok önemli bir yeri var. Medikal turizmin büyük bir bölümü estetik uygulamalar üzerinde yürüyor. Kısa süreli sertifika programlarıyla farklı branşlardaki hekimlerin dolgu botoks yağ alma gibi işlemleri yapıyor olması komplikasyonları artıracaktır. Bu konudaki iyi olan ünümüz kötü hâle dönüşecek. Olaya basit bir dolgu diye bakmamak lazım. Bu konuda eğitim almayan kişiler tarafından yapılan uygulamalarda büyük komplikasyonlarla karşılaşıyoruz. Dolgu yüzünden kör olan, yaşanan komplikasyonlar da var. Çünkü yüzün anatomisini, hangi düzeye yapacağını iyi bilmediği için damara yapıyor. Hasta kör oluyor, burun dolgusunda nekrozlar meydana geliyor ve burun çürüyor. Yanlış botoks uygulamaları ile göz kapağı düşüyor. Yüzdeki çukurlukları doldurmak için yağ enjeksiyonu veya ameliyatla yüz şekillendirme yerine aşırı dolgu yapılıyor. Bütün bu komplikasyonlar artacak. Bizler de botoks dolgu gibi işlemleri yapıyoruz ancak komplikasyon meydana geldiğinde nasıl düzelteceğimizi biliyoruz. Tıp eğitimi almış da olsalar gelişebilecek komplikasyonları yönetemeyecek kişilerin işlem yapmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
ESTETİK CERRAHİNİN DE ÖNÜ AÇILIR
Yönetmelik değişikliği ile kapsamı genişletilen hekim grubunun botoksla başlayıp cerrahi işlemleri yapmayı da kendinde hak görebileceği tehlikesine dikkat çeken Prof. Dr. Tezel “Bugün botoks dolgu yapan pratisyen hekim yarın ip askı yapar. İple askı yaptıktan sonra biraz da deri çıkarayım yüz germe yapayım diyecek. Türkiye’de estetik ve rekonstrüktif cerrahi eğitimi dünyada hiçbir yerde olmadığı kadar uzun 6 yıl. Yüzü trafik kazasında dağılmış birine ameliyat yapan rekonstrüktif cerrah estetik de yapabilir. Çünkü anatomiyi, doku iyileşmesini çok iyi bilir. Aslında bu yönetmelik çıkmadan önce bile bu sınırlar zorlanırken daha legal bir dayanak bulmuş olacaklar. Bunun eğitimini almamış branşlarda komplikasyonlar gelişecektir” dedi.
KAMUDAN HEKİM KAÇIŞI ARTAR
Yeni yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Erdem Tezel “Bu hâlihazırda mücadele edilen merdiven altını ve uzmanlığı olmayan alanlarda yapılan işlemleri legalize eden bir yönetmelik. Bu yönetmelikle birlikte kamuda çalışacak acil hekimi, dâhiliyeci, kadın doğumcu bulmak da zor olacak. Çünkü tıbbın bu alanlarında zor şartlarda çalışan hekimlerin ‘sorumluluk altında daha düşük ücrete çalışmaktansa, herhangi bir klinikte dolgu botoks yapar daha çok kazanırım’ düşüncesi hâkim olmaya başlayacak” dedi.
ESTETİK CERRAHİYİ KAPSAMIYOR
Yeni yönetmelikle ilgili kamuoyunda kafa karışıklığının yaşandığını aktaran Opr. Dr. Orhan Alan özellikle estetik cerrahi operasyonlarla ilgili yanlış anlaşılmaların meydana geldiğine işaret ederek “Bu yönetmelik sadece medikal estetik uygulamaları kapsıyor. Verilen şey bir cerrahi yetkisi değildir. Estetik ameliyatları yine cerrahlar ve estetik cerrahi uzmanları yapacak” diye konuştu.