Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Suriye ziyareti sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.
Zelenski, Suriye’deki yeni yönetiminden Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklemesini beklediklerini, böylece iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin mümkün olabileceğini açıkladı.
Ukrayna’nın Suriye’deki istikrarı desteklemek için katkı sağlayacağını belirten Zelenski X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Suriye yönetimi ve ilgili tüm ortaklarla “Ukrayna’dan Tahıl” programını kuracağız” dedi. Ayrıca, bu süreci en iyi şekilde desteklemek için Avrupa ve Amerika ile temaslarını sürdüreceklerini vurguladı.
NE OLMUŞTU?
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Pazartesi günü Şam’da, Suriye’deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimiyle bir araya geldi. Bu görüşme, Ukrayna’nın Suriye’ye gönderdiği 500 ton buğday ununun bir hafta sonrasında gerçekleşti.
Sybiha, HTŞ lideri Ahmet Hüseyin eş-Şara (Muhammed Colani) ile yaptığı görüşmede, “Suriye halkına yardım etmeye hazırız, çünkü Ukrayna, istikrarlı bir Suriye ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgileniyor,” dedi. Ayrıca, Suriye’nin uluslararası hukuka saygılı bir ülke olmasını temenni etti.
Ukrayna, savaş suçlularının yargı önüne çıkarılması konusunda da deneyimlerini paylaşmaya hazır olduklarını belirtti. Sybiha, “Putin ve Esad rejimleri birbirine arka çıktı çünkü temelleri şiddet ve işkenceye dayanıyor,” diye vurguladı.
Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, Suriye’deki halkın yaklaşık yüzde 90’ı yoksulluk içinde yaşıyor, bunların yarısı ise bir sonraki öğünlerinde ne yiyeceklerini bilmiyor.
Sybiha, “Biz hazırız, şimdi Suriye tarafının adımlarını bekliyoruz” diyerek görüşmelerin devam edeceğini belirtti.
Daha sonra, Suriye Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani ile görüşen Sybiha, ikili ilişkilerin siyasetten ekonomiye, bilimsel alandan toplumsal işbirliğine kadar genişleyeceğini ifade etti.
Suriye’deki iç savaşın son dönemdeki gelişmeleri, HTŞ ve diğer muhalif grupların Esad hükümetine karşı yürüttüğü operasyonlarla önemli bir dönüm noktasına geldi. 27 Kasım’da, Suriye Milli Ordusu ile birlikte muhalifler, Şam’daki Suriye hükümetine karşı “Saldırganlığı Caydırma” operasyonunu başlattı. HTŞ’nin kontrolündeki muhalif gruplar, 4 Aralık’ta Hama, 7 Aralık’ta Humus ve 8 Aralık’ta Şam’ı ele geçirdi. Bu gelişmelerden sonra Esad, ailesiyle Moskova’ya sığındı ve HTŞ lideri Colani, Esad’ı devirdiklerini açıkladı.