DIŞ HABERLER—Elon Musk’ın ABD yönetimindeki artan etkisi yeni bir ismi öne çıkardı. Barış Akış, Musk’ın federal hükümeti yeniden şekillendirme planlarında kilit bir rol üstlenirken Washington kulislerinde Musk’ın sağ kolu olarak anılmaya başladı.
BARIŞ AKIŞ KİMDİR?
İstanbul’da doğup büyüyen Barış Akış, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri eğitimi aldı ve öğrenciyken web geliştirme üzerine bir girişimi başarıyla kurup sattı. Daha sonra, Silikon Vadisi’nde mühendisler için bir yatırım şirketi olan Human Capital’in kurucu ortağı olarak öne çıktı. 250 milyon dolardan fazla varlığı yöneten (AUM) ve 5.000’den fazla üyesi bulunan şirketiyle dikkat çeken Akış, genç yaşına rağmen büyük bir etki alanına sahip.
Akış, Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa kurduğu ulusal çapta bir sosyal girişim programı sayesinde gençlerin mesleki becerilerini geliştirmesine yardımcı oldu. Yetenekleri onu Musk’ın Devlet Verimliliği Departmanı’nda (DOGE) kilit bir pozisyona taşıdı.
WASHINGTON POST: TÜRK DANIŞMAN MUSK’I YÖNLENDİRİYOR
Elon Musk, Başkan Trump’ın ikinci döneminde hükümette kilit bir rol üstlenerek Washington’a çıkarma yaptı. Beyaz Saray’daki Batı Kanadı’nda kendisine bir ofis tahsis edilen Musk, hükümetin küçültülmesi ve harcamaların azaltılması için kurulan “Hükümet Verimliliği Departmanı”nın başına getirildi. Silikon Vadisi’nde uyguladığı agresif yönetim taktiklerini şimdi de ABD federal hükümetine uyarlıyor.
Öncelikli hedeflerinden biri, federal çalışan sayısını ciddi şekilde azaltmak. Bu doğrultuda, devlete bağlı birçok kurumda toplu işten çıkarmalar planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde yaklaşık iki milyon federal çalışana, “Eylül ayına kadar gönüllü olarak istifa etmeleri halinde tazminat alacaklarını” belirten bir e-posta gönderilmişti.
Sadece işten çıkarmalarla sınırlı kalmayan bu değişim süreci, Musk’ın Silikon Vadisi’nden getirdiği ekiple yürütülüyor. ABD merkezli Washington Post Musk ekibine dikkat çekerken, Barış Akış hakkında “Musk’ın Washington’daki en önemli danışmanlarından biri haline geldi.” dedi.
DOGE ekibinin baş danışmanlarından biri olan Akış federal devletin işleyişini yeniden düzenleme ve maliyetleri azaltma projelerinde söz sahibi oldu.
Washington Post’un elde ettiği belgelere göre, Akış’ın özellikle federal iş gücünün küçültülmesi ve devletin verimli hale getirilmesi konularında Musk’a doğrudan rapor verdiği belirtiliyor. Ayrıca, Musk’ın Personel Yönetimi Ofisi’ni yeniden yapılandırma sürecinde de aktif bir rol üstlendi.
ORTAK BİR VİZYON
Akış, Elon Musk’ın teknoloji ve inovasyon odaklı yönetim anlayışına sıkı sıkıya bağlı bir isim olarak öne çıktı. Washington’daki bazı kaynaklara göre, Akış’ın Silikon Vadisi bağlantıları ve teknoloji dünyasındaki etkisi, Musk’ın hükümet içindeki dönüşüm projelerinde kritik bir avantaj sağlıyor.
Akış’ın yanı sıra, Tom Krause, Anthony Armstrong ve Scott Kupor gibi isimler de Musk’ın ekibinde yer alıyor ve devletin mali yapısını yeniden düzenlemek için çalışmakta.
Trump ve Musk’ın ortak hedefi, federal hükümeti küçültmek, harcamaları kısmak ve bürokrasiyi minimum seviyeye indirmek. Bunun için bazı devlet destekli fonların durdurulması, kamu harcamalarının azaltılması ve federal programların gözden geçirilmesi planlanıyor. Musk ve Akış’ın başında olduğu teknokrat ekip, devletin mali durumunu düzeltebilmek adına büyük çaplı reformlar yapacak.
Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı
AKIŞ: HAYALİM VAR
Bugün Musk’ın Washington’daki en etkili danışmanlarından biri olarak gösterilen Barış Akış, 2014 yılında İstanbul’daki Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, çalışma azmi, sorgulamanın önemi ve hayallerin gücü üzerine ilham veren sözler sarf etmişti.
Konuşmasına, “Bugün geldiğim yere ulaşabilmek ve yarın gitmek istediğim yere varabilmek için 15 yaşımdan beri her gün en az 15 saat çalışıyorum.” diyerek başlayan Akış, okul başarısının tek başına yeterli olmadığını vurgulamıştı. “İyi bir öğrenciydim ama okul birincisi değildim.” diyen Akış, akademik başarının yanı sıra dernek çalışmaları, projeler, yeni insanlarla tanışmak, şirket kurmak ve yeni fikirler üretmek gibi farklı alanlarda da kendini geliştirdiğini belirtti.
Akış’ın konuşmasında en çok dikkat çeken ifadelerden biri ise “Benim bir hayalim var!” sözleriyle başladığı bölümdü.
“Martin Luther King, bu sözlerle milyonlara hitap ettiğinden beri 50 yıl geçti. Bugün hâlâ dünyada adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesi devam ediyor. Benim de bir hayalim var! Biliyorum ki sizin de hayalleriniz var. Ortak hayal ettiğimiz bir dünya var. O dünyada adalet var. O dünyada kadın ve erkek eşitliği var. O dünyada Hintli, Asyalı ve beyaz eşitliği var. Müslüman, Hristiyan ve Musevi eşitliği var. O benim mükemmel dünya hayalim!”
Konuşmasını “Kendimizi şekillendirmek, yılmadan çalışarak hayalimizdeki dünyayı oluşturmak bizim elimizde!” sözleriyle tamamlayan Akış, bugün Beyaz Saray’da reformların en önemli mimarlarından biri olarak gösteriliyor.