DIŞ HABERLER— Turkiyegazetesi.com.tr’ye konuşan diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan ve Türkiye arasında Mart ayında Ankara’da yapılması planlanan Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısı belirsiz bir tarihe ertelendi.
Yunan hükümeti, diplomatik kanallarla Ankara’da Mart ayında yapılması planlanan Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısının ertelenme sebebinin İsviçre’deki Kıbrıs konferansı ve Ramazan ayı olduğunu öne sürse de, Atina’daki asıl rahatsızlığın Türkiye’nin kıta sahanlığı ve elektrik enterkoneksiyon projelerindeki kararlı duruşu olduğu iletildi.
ATİNA GERİ ADIM MI ATTI?
Diplomatik kaynaklar, Yunanistan’ın Kasos açıklarında yürüttüğü deniz altı araştırmalarının Türkiye’nin sert tepkisiyle karşılaşmasının ardından Atina’nın geri adım atmak zorunda kaldığını belirtti. Özellikle Temmuz ayında bölgeye Türk savaş gemilerinin gönderilmesi, Yunanistan’ın faaliyetlerini sekteye uğratmış ve çalışmaların askıya alınmasına yol açmıştı.
Kaynaklar, Yunanistan’ın Ankara’daki Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısını erteleme kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Kasos açıklarında yaşanan deniz altı araştırmaları krizi, Yunanistan’ın Ankara’daki Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısını erteleme kararında dolaylı bir etken oldu.”
Yunan basını ise Türkiye’nin, kıta sahanlığı sınırlarını belirleme sürecini kendi çıkarlarına göre yönlendirmeye çalıştığını ve Ankara’nın baskısıyla Yunanistan’ın bu toplantıyı ertelemek zorunda kaldığını iddia etti.
ELEKTRİK BAĞLANTI PROJESİNDE TÜRKİYE’SİZ İLERLEYEMİYORLAR
Yunanistan’ın Kıbrıs’a yönelik elektrik enterkoneksiyon hattı projesinde ilerleme çabaları da Türkiye’nin müdahalesiyle karşı karşıya. Ankara, bu projenin Türkiye’nin kıta sahanlığı üzerinden geçemeyeceğini ve Türkiye devre dışı bırakılarak yürütülemeyeceğini açıkça belirtti.
Söz konusu projeye dair Yunan araştırma gemilerinin faaliyetleri sırasında Türkiye’nin bölgeye savaş gemisi göndermesi ve Atina’nın herhangi bir misilleme yapamaması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de oyun kurucu konumunu bir kez daha gösterdi.