ZİYNETİ KOCABIYIK’IN HABERİ – Ani pestisit temasının küçük çocuklarda ölüme sebebiyet verdiğini söyleyen çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Pestisit hafıza kaybı, idrar kaçırma, baş ağrısı, kusma ve görme bulanıklığı gibi etkilere sebep olur. Pestisite uzun sürede yavaş maruz kalma ise çocukluk çağı kanserlerine, zihinsel ve hareket kabiliyetlerinde azalmaya, obezite, astım ve psikolojik bozukluklara yol açar” uyarısını yaptı.
Çocukların doğumdan önce pestisitlere maruz kaldığını hatırlatan Prof. Dr. Dağlı “Doğum öncesinde babanın sperminden, anne karnında plasentadan, doğduktan sonra anne sütünden, tarım işinde çalışan anne babaların giysilerinden ve ellerinden, iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden bulaşır. Hamile kadınlar ve yeni doğum yapmış annelerin kanında, plasentasında, sütünde toksik ve hormon etkileyici maddeler bulunmaktadır. Tarım işçisi annelerin bebeklerinde sakatlık, ölüm ve lösemi daha sık görülmektedir. Dünyanın her yerinde çocuklar, pestisit kalıntılarını sınırlayan yasalara rağmen meyve ve sebze yiyerek pestisitlere maruz kalmaktadır” dedi.
ZEHİR KOKTEYLİ!
Pestisitlerin zararının sadece etken maddenin tek başına oluşturduğu sağlık etkisiyle sınırlı olmadığına dikkat çeken Zehirsiz Sofralar Platformu kurucu üyelerinden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Ziraat Mühendisi Duygu Saatli “Araştırmalar, birden fazla pestisit türünün bir araya gelerek oluşturduğu kokteyl etkisinin, etken maddelerin tek tek etkilerinden çok daha zararlı olabileceğini gösteriyor. Ancak mevcut düzenlemeler, pestisitleri tek tek inceleniyor ve kokteyl etkisini dikkate almıyor. Bu da insanların maruz kaldığı toplam riskin yeterince değerlendirilmediği anlamına geliyor” dedi.
ÇİLEĞİ İYİ YIKAYIN
Çevresel Çalışma Grubu’nun yaptığı araştırmaya göre; 2021’de Türkiye’de en fazla pestisit içeren gıdalar arasında çilek başı çekiyor. Onu ıspanak, karalahana, nektarin, elma, üzüm, kiraz, şeftali ve armut takip ediyor. Domates, patates, dolmalık biber ve salatalık yine çok fazla zehirlenen gıdalar arasında. Pestisite maruz kalma hususunda güvenli doz diye bir şey olmadığını vurgulayan uzmanlar “Pestisitlerin endokrin bozucu özellikleri, hücresel aktiviteleri etkileyerek hormonal sinyalleri bozabiliyor ve bu durum, obeziteden kısırlığa, bağışıklık sistemi hastalıklarından nörodavranışla ilgili sıkıntılara kadar geniş bir yelpazede sağlık problemlerine yol açabiliyor” diyor.
YILDA 385 MİLYON ÖLÜME YOL AÇIYOR
Kullanımı yasaklanmış olsa da olmasa da bütün pestisitler insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi problemlere yol açıyor. Her sene dünyada yaklaşık 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası yaşanıyor. Akut ve kronik hastalıklara yol açan pestisitlere maruz kalanlar kalp, akciğer ya da böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Pestisitlerin etkisiyle Parkinson, lösemi, akciğer, mide ve göğüs kanseri gibi kanser türleri, Tip 2 diyabet, astım, alerji, obezite, norotoksisite ve hormon bozukluklarında dünyada ciddi artışlar olduğuna dikkat çekiliyor.
NASIL KORUNACAĞIZ?
Meyve ve sebzeleri ıslatmak ya da suya daldırmak yerine su altında iyice yıkayın.Yıkadığınız besinleri temiz bir havlu ya da peçete yardımıyla kurulayın.Kabak, domates ve kök sebzeler gibi gıdaları ovalayarak yıkayın.Marul ve lahana gibi yapraklı sebzelerin dış tabakasını atın.Meyve ve sebzeleri mümkünse soyarak tüketin.Sebzelerin yıkandığı suya sirke ya da karbonat katılarak en az 15 dakika bekletilmesi tedbirler arasında.