ABD ve Yunanistan, Girit’teki Souda Üssü’nden sonra şimdi de Batı Trakya’daki Dedeağaç Limanı’nı ağır silahlarla donatarak bölgedeki askeri varlığını artırıyor. Trump yönetimi iddialara göre Atina’ya Dedeağaç limanını daha büyük savaş gemilerini barındıracak şekilde geliştirmeyi önerdi.
Planlara göre, limanın derinliği artırılacak ve muhtemelen yeni bir iskele inşa edilecek. Amaç, ABD Donanması’nın en güçlü savaş gemilerinden olan Arleigh Burke sınıfı muhriplerin bu limana rahatça yanaşmasını sağlamak.
Öte yandan NATO’nun “Steadfast Dart 2025” tatbikatı kapsamında Dedeağaç’a demirleyen ABD gemisinden yüzlerce askeri araç, silah ve mühimmat indirildi. Bu ekipmanların büyük bölümü Romanya ve Bulgaristan’a sevk edilirken, bölgedeki askeri hareketlilik dikkat çekici boyutlara ulaştı.
ABD, sadece Dedeağaç’ı değil, Selanik ve Volos limanlarını da askeri lojistik merkezi olarak kullanıyor.
Son günlerde Dedeağaç ve Selanik havalimanlarına asker taşıyan uçaklar sürekli iniş-kalkış yaparken, tatbikat için yeni askeri gemi ve uçakların da bölgeye gönderildi.
NATO’nun Doğu Avrupa’daki en büyük tatbikatlarından biri olan “Steadfast Dart 2025”, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’nın ev sahipliğinde gerçekleşirken, Yunanistan’ın üstlendiği lojistik destek dikkat çekiyor.
ABD’nin Dedeağaç’taki askeri varlığını artırması ve Türkiye sınırına yığınak yapması, bölgedeki güvenlik dengelerini yeniden tartışmaya açtı.
‘RUSYA’YA KARŞI BÜYÜK YIĞINAK PLANI’ DEDİLER
ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Rusya’nın Avrupa’daki güvenlik tehdidini artırdığına dikkat çekerek, ABD’nin kıtadaki askeri varlığını güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Yayınlanan son raporda, Ukrayna’daki savaş sona erse bile Rusya’nın Batı için bir tehdit olmaya devam edeceği belirtildi.
Plana göre, Polonya’daki ABD Zırhlı Tugayı’nın geçici statüsü kaldırılarak kalıcı hale getirilecek. Almanya, Polonya ve İtalya’da üç daimi tugay konuşlandırılacak ve Romanya’da bir tugay dönüşümlü olarak görev yapacak. Ayrıca, Almanya ile Polonya’da iki tümen düzeyinde komuta merkezi kurulacak.
Hava gücü açısından, Spangdahlem ve Lakenheath hava üslerine ek F-35A ve F-16 filoları yerleştirilmesi önerilirken, Baltık bölgesinde insansız deniz araçları ve küçük savaş gemilerinin geliştirilmesi planlanıyor. NATO müttefikleriyle ortak deniz tatbikatlarının artırılması ve Baltık Denizi’ndeki denizaltı savunma kapasitesinin güçlendirilmesi de gündemde.
Avrupa’da hali hazırda 65 bin Amerikan askeri bulunurken, Ukrayna savaşının ardından bu sayı 100 bine ulaştı. Raporda, ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığının önümüzdeki yıllarda daha da artırılması gerektiği aktarıldı.