HABER MERKEZİ / ANKARA – Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun evliliğe karşı korku oluşturduğunu savundu.
TBMM Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonuna sunum yapan Tarhan, Türkiye’de evliliklerin yüzde 1,6, boşanmaların ise yüzde 54,8 oranında arttığına dikkat çekti.
“EVLİLİK DIŞI DOĞUM AVRUPA’DA NORMALLEŞTİ”
Evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı 2023 yılında binde 6,63 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2022 yılında 182 bin 437 iken 2023 yılında 171 bin 881 oldu. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı 2023 yılında binde 2,01 olarak gerçekleşti.
Evlilik dışı doğum oranları ile ilgili de bilgiler veren Tarhan “Türkiye’de bu oran yüzde 2,9 ama İsveç’te yüzde 54, Norveç’te yüzde 56, Fransa’da yüzde 59, İzlanda’da yüzde 69. Evlilik dışı doğum Kuzey Avrupa ülkelerinde normalleşmiş durumda. Norveç, İsveç gibi ülkelerde kaloriferli bebek kutuları var, oraya bırakıyorlar” dedi.
DİZİ VE FİLMLER BAŞROLDE
Diziler ve filmler, cinsiyet eşitliği adı altında LGBT sapkınlığını, gayrimeşru ilişkileri ve evlilik dışı çocuğu topluma normal gibi sunuyor. Kamuoyunda tanınan Güner Özkul, Leyla Bilginel gibi isimler babasız çocuk doğurarak tartışma konusu oldular.
EVLİLİK KORKUSU OLUŞTU
Türkiye’de boşanmalar ve tek kişilik hanelerin sayısındaki artışın riskini vurgulayan Tarhan “Boşanmaları ve evlilik problemlerini yönetemezsek, şiddet olaylarının önüne geçemeyiz. Kelepçe takılması, uzaklaştırma kararı alınması uzun vadede işe yaramıyor. 6284 sayılı Kanun gibi aşırı tedbirler karşıtını besler. Aşırı tedbirler sebebiyle gençler evlenmekten korkuyor” diye konuştu.
Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2023 yılında erkeklerde 28,3 iken kadınlarda 25,7 oldu. Öte yandan, 6284’teki tedbirlerin kötüye kullanılmasına yönelik örnekler paylaşan Tarhan “Depresyonda olan bir hâkim geldi bana. Sebebini araştırdım, görevden uzaklaştırılmış. Uzaklaştırma sebebi, bir avukat hanım geliyor, hukuki konudaki bir talebini yerine getirmeyince ‘Bana tacizde bulundu’ diye şikâyet ediyor. Kadının beyanı esastır kuralı sebebiyle de uzaklaştırılıyor. Böyle çok örnek var. Bu kuralın tartışılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.