Elektrikli araç yangınlarının büyük çoğunluğu, yanlış şarj yöntemlerinden kaynaklanıyor. Özellikle evlerdeki normal prizlere takılan uzatma kabloları ile yapılan şarj işlemleri, geri dönülemez hasarlara ve güvenlik risklerine yol açıyor. Bor Holding şirketlerinden Estasyon Yönetim Kurulu Üyesi Murat Timur konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ev tipi şarj istasyonları bireysel kullanıcılar için ideal bir çözüm. Fakat, evde şarj istasyonu kurulumu, aracın modeline ve şarj istasyonunun bulunduğu yere göre ayarlanabilir güç seviyesi ile şekillenir. Evet, dışarıda şarj istasyonu aramak yerine evde şarj istasyonu kurmak en uygun seçeneklerden biri ama sistemde yapacağınız en ufak bir yanlış aracın veya evin yanmasına sebep olabilir” dedi.
KURULUM SÜRECİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ
Ev tipi şarj istasyonları kurulumunda aracın park edildiği noktada veya yakınında elektrik panosu bulunmasının kullanıcılar için süreci kolay ve ekonomik hale getirdiğini dile getiren Timur, “İç mekanda elektrik panosu bulunmayan durumlarda ise ek pano kurulum maliyeti gerekebiliyor. Park yeri kapalı alanda ancak yakında elektrik bağlantısı olmayan durumlarda, uzak noktadan kablolama yapılması gerekiyor. Dış mekan park alanları için elektrik altyapısının uzaktan sağlanması veya duvar montaj çözümleri değerlendirilebilir. Özel durumlar için kesinlikle profesyonel ekip değerlendirmesi yapılmalı” şeklinde konuştu.
UZATMA KABLOSU KULLANMAYIN!
Timur, en çok karşılaşılan yanlış uygulamanın uzatma kabloları olduğuna dikkat çekerek; “Elektrikli araçların gerektirdiği yüksek güç ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmamıştır. Bu tür kablolar sürekli yüksek akıma maruz kaldığında aşırı ısınır hatta eriyebilir ve yangına neden olabilir. Ayrıca, uzatma kablosunun kalitesi, kesit alanı ve uzunluğu, güç kaybına ve voltaj düşmesine yol açarak hem aracın şarj sistemine hem de ev elektrik tesisatına ciddi zararlar verebilir” dedi.
Elektrikli araçlarda çok yüksek kapasiteye sahip bataryalar olduğu için şarj akımının da yüksek olmasının son derece önemli bir kriter olduğunu belirten Timur, “Aracınızı günlük hayatta kullandığınız normal bir prize taktığınızda tamamen şarj olması uzun zaman alacaktır. Bu nedenle aracınızı hızlı ve sağlıklı şarj etmek için ev tipi AC şarj istasyonları kurulumu için yetkili bir şarj sağlayıcıya başvurmak son derece önemli. Elektrikli araçların şarj dolum süreci, farklı araç marka ve modellerde kullanılan On-Board (aracın üzerinde bulunan BMS (Battery Management System) ile akımı kontrol eden) sisteme bağlıdır. Bu özellikler kapsamında kullanıcıların kendi kurulumunu yaptırdığı ev tipi şarj istasyonunda şarj türü birim fiyatı değiştirmemektedir” ifadelerini kullandı…