CANAN ERASLAN MÜNİH – Türk yapı ve inşaat sektörü, gerek malzeme satışı gerekse taahhüt anlamında dünyanın en büyük ülkelerinden biri. Dünyanın En Büyük 250 Müteahhidi listesinde Çin 81 firma ile birinci sırada yer alırken, Türkiye 43 firmayla listenin ikincisi oldu. ABD ise 38 firma ile Türkiye’nin gerisinde.
Sayı açısından ikinci olan Türk müteahhitleri, 2023 itibarıyla yurt dışında 136 ülkede 12 bini aşkın proje ile 500 milyar dolar eşiğini aştı. Müteahhitlerimizin yaşattığı bu gururda en büyük katkıyı ise Türk yapı sektörü sağladı. Dünyanın en kaliteli malzemelerini, yüksek tasarım kabiliyetiyle üreten Türk firmaları, dünyanın dört bir yanındaki fuarlara katılarak ürün çeşitliliği ve kalitesini de sergiliyor. Bu amaçla katılım sağlanan Yapı İnşaat Malzemeleri ve Sistemleri Fuarı (BAU) Almanya’da başladı. Fuara ev sahibi Almanya 1.100 firmayla katılırken, Türkiye’den katılan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 127’yi buldu. Fuarı değerlendirirken, dünyanın ‘harap’ ülkelerinde iş yapmanın yolunun Türkiye’den geçtiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu “Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarından daha büyük pay almayı hedefliyoruz” dedi.
AVRUPA’NIN B PLANI TÜRKİYE
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı da olan Çetin Tecdelioğlu “Avrupa’da payımızı büyüteceğiz, çünkü şu anda herkesin gözünü diktiği Suriye’de iş yapmanın yolu da Türkiye’den geçiyor. Dostlarımıza bu avantajı iyi kullanmaları gerektiğini söylüyoruz. Biliyoruz ki, Avrupalıların B planında her zaman Türkiye var” diye konuştu. Yapı malzemeleri sektörünün geçen yılı 29,8 milyar dolarla kapattığını dile getiren Tecdelioğlu “En büyük pazar Avrupa. Geçen yıl yapı malzemelerinde ihracat 10 milyar doları aşmıştı. BAU’da bu oran artacaktır. Çünkü Çin’in koruma yolları Avrupalı firmaların Gümrük Birliği avantajıyla Türkiye ile daha fazla iş birliğini beraberinde getiriyor” ifadesini kullandı.
Suriye ve Filistin gibi pazarlar, dünyadaki savaşlar, Kaliforniya’daki yangınlar, Avrupa’da yaşlı binaların yenilenme gerekliliğinde akla ilk gelenin Türkiye olduğunu da vurgulayan Tecdelioğlu şunları kaydetti: Avrupalı dev firmalar da Türkiyesiz buralara gitmek istemeyecek. Çünkü bizim mallarımız Çin’den ucuz ve kalitesiz değil. Avrupa kadar kaliteli ama daha ucuz, teslimatımız daha hızlı. Bu nedenle Avrupalı üreticilerin hem rakibi biziz, hem de partner seçeneği. Uzak Doğu kesinlikle bizden sonra gelir. Bunu iyi değerlendirmek gerek.
SURİYE İLE TİCARET ŞİMDİLİK BAVULLA
Suriye’nin Türkiye için çok önemli bir pazar olacağını vurgulayan Tecdelioğlu “Suriye’de iş yapmak Suriyelinin işi. Biz Türkiye’deki Suriyelilere mal vereceğiz, onlar Suriye’deki Suriyelilere satacak. Burada kalanlar ülkesine mal satmak için yoğun çaba sarf edecek. Şu anda yoğun bavul ticareti var. Rusya’ya ticaret de ilk olarak bavulla başlamıştı. Suriye’de de aynı yol izlenecek. Belli bir dönem küçük miktarlar, konteyner bazlı değil de palet ve bavul bazlı gidecek. Bir süre onların ihtiyaçlarını böyle gidereceğiz” dedi. Tecdelioğlu, Suudi Arabistan ve İslam coğrafyasındaki diğer ülkelerin Suriye’ye yapacağı yardımlarla ülkenin hızla kalkınmasını beklediklerini söyledi.
KONUTTA BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Yurt dışı pazarların yanı sıra iç piyasada da büyük potansiyel olduğunu söyleyen Tecdelioğlu “TOKİ deprem bölgesinde 250 bin konutu teslim etti. Bu yılın sonunda 450 bini bulacak. Ayrıca ülke nüfusuna göre her yıl 400-450 bin konut ihtiyacı doğuyor. İstanbul’da yılda 250 bin konutun da kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor. Zaten son yıllarda yeni proje yapılmadığından stok da eridi. Önümüzdeki dönemde potansiyel harekete geçecek. Suriye’nin yeniden yapılanmasında ayrıca Hatay, Kilis, Gaziantep ve diğer şehirler ciddi pay alacak” ifadesini kullandı.
VİZE DERDİNDE TİRAJİKOMİK BİR ANI
İhracatçılar son yıllarda vize problemiyle boğuşuyor. Bazen standda duracak elemana vize alamayan patronlar, bazen de kendileri fuara katılım sağlayamıyor. Çetin Tecdelioğlu’nun anlattığı durumda ikisi bir araya gelmiş. Başkan, bu durumu “Fuara katılan ihracatçılarımızdan birinde ne patron, ne çalışanları vize alabilmiş. Stant kurulmuş, karşılayan kimse yok. Biz bunu öğrendik, dönüşümlü olarak stantda bulunduk. İstanbul’dan da patron online bağlantı ile müşterileri karşıladı, kameradan müşteri talep ve sorularını cevapladı” diye anlattı. Tecdelioğlu “Yüksek faizin finansman maliyeti, düşük kurun da kârlılık zafiyeti getirerek firmaları zorladığını da dile getirdi.
KÖRFEZ’DEKİ 1 KM BİNAYA TÜRK İMZASI
Türk yapı malzemeleri, dünyanın dört bir yanında. Özellikle Körfez bölgesi önemli pazar. İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özelci, kendi firmasının da faaliyette olduğu iskele kalıp sektöründe Türkiye’nin, dünyadaki en büyük 6 üretici arasında bulunduğunu belirtirken “Pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 1,5 milyar dolar. Suudi Arabistan’ın Neom projesi ile ilgili ciddi anlamda çalışmamız var. Bazı firmalarımız Neom’a ürün vermeye başladı. Ayrıca Cidde’de, Dubai’nin ünlü Burj Khalifa’dan daha yüksek planlanan 1 kilometre uzunluğundaki bina içinde bir Türk firmasıyla anlaşma olmasını bekliyoruz” dedi.