Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından yeni lider olarak seçilen Yahya Sinvar, 18 Ekim 2024’te Gazze’de yaşanan çatışmada İsrail tarafından öldürüldü.
YAHYA SİNVAR’IN NAAŞINA NE OLACAK?
Hamas, Katar ve Mısır arabuluculuğunda devam eden ateşkes görüşmelerinde Sinvar’ın naaşının iadesini gündeme getirmişti.
Ateşkes müzakereleri, Gazze’deki savaşın sona ermesi ve insani krizin hafifletilmesi için kritik öneme sahip.
ANLAŞMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU
Hamas ve İsrail 6 haftalık bir ateşkes anlaşmasını onayladı. İsrail, her sivil tutukluya karşılık 30 Filistinli tutukluyu, her İsrailli askeri tutukluya karşılık ise 50 tutukluyu serbest bırakacak.
Ateşkes anlaşması uyarınca ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yaklaşık 250 Filistinli serbest bırakılacak. Hamas’la varılan anlaşmanın ilk aşamasında İsrail, güçlerini Gazze Şeridi sınırları boyunca 700 metre derinliğe çekecek.
Tüm Filistinli mülteciler evlerine dönecek ve Gazze Şeridi’nin her yerinde hareket özgürlüğünden yararlanacak. İsrail askeri uçaklarının Gazze’de günde 8 ila 10 saat arası uçması yasaklanacak. Gazze’deki tüm hastaneler yeniden inşa edilecek, Gazze Şeridi’nde sahra hastaneleri kurulacak, ayrıca Gazze Şeridi’ne sağlık ekipleri de gönderilecek.
Anlaşmanın ilk aşaması, ölü ve diri 33 İsrailli esirin Siyonist orduya teslim edilmesine kadar yaklaşık 6 gün sürecek. Bu süreç, ateşkesin ikinci ve üçüncü aşamalarında kalan 66 tutuklunun serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerle devam edecek.
İsrail-Hamas ateşkes anlaşmasının detayları…
YAHYA SİNVAR KİMDİR?
İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen İsmail Haniye’nin ardından, Hamas’ın siyasi liderliğine Yahya Sinvar atandı.
Sinvar, örgütün siyasi büro başkanı Haniye’den sonra iki numaralı adamı olarak görülüyordu. Haniye’nin Katar’da sürgünde yaşaması nedeniyle Sinvar, Gazze’nin fiili hakimi konumundaydı.
İsrail’in ‘devlet düşmanı’ ilan ettiği Sinvar, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) arananlar listesinde ilk sıralarda yer alıyor. 2015 yılında da Amerika Birleşik Devletleri’nin aranan uluslararası teröristler listesine girdi.
1962’de Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus Kampı’nda doğan Sinvar, yaygın olarak Ebu İbrahim adıyla tanınıyor. İsrail’de ise “Han Yunus Kasabı” olarak anılıyor.
1980’lerin sonlarında Hamas’a katılan Sinvar, ilk olarak örgütün iç güvenlik kolu El-Mecid’in başına geçti.
Sinvar, uzun yıllar boyunca İsrail hapishanelerinde kaldı. İlk kez 1982’de, bazı faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındı.
1988’de tutuklanmasından 2011 yılında büyük mahkum takası anlaşmasına kadar, 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. İsrail Hamas’ın beş yıl rehin tuttuğu askeri Gilat Shalit’in serbest kalması için 1.027 mahkumu salıverdi. Bu mahkumlardan biri de Sinvar’dı.
Sinvar, 2013 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Siyasi Bürosu’na seçildi. 2017 yılında büronun başına geçen Sinvar, örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi kanadı arasında köprü görevi gördü.
Sinvar’ın liderliğinde, örgüt içinde Gazze’deki kadroların ön plana çıkması bekleniyor. Bu nedenle örgüt içinde iç dinamiklerin değişebileceği ön görülüyor.