Türk otomotiv sanayii 2024 karnesi açıklandı. İç pazarda tarihi rekor satışlar gelirken, üretim ve adet bazında ihracat rakamlarında düşüş kaydedildi. Satılan her 10 otomobilden 7’si ithal model olunca yerli üretim sıkışmaya başladı. Buna rağmen Almanya, İspanya ve Fransa’dan sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü otomotiv üretici Türkiye oldu.
2024 YATIRIMLARI 1 MİLYAR 165 MİLYON DOLAR!
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, her yıl düzenledikleri yıllık değerlendirme toplantısında sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşmasına son yıllarda ülkemizde gerçekleştirilen yatırımlarla başlayan Eroldu; “2024 birçok yeni yatırımın açıklandığı bir yıl oldu. Oyak Renault’un, Ford Otosan’ın ve Tofaş’ın yatırımlarıyla geleceğe biraz daha iyi bakar hale geldik Öte yandan dernek üyelerimiz dışında BYD’nin Türkiye yatırımı da oldukça önemli bir gelişme. Otomotiv sanayi son 10 yılda 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. 2024 yılında Otomotiv Sanayi Derneği üyelerinin, BYD ve Togg hariç toplam yaptıkları yatırım harcaması 1 milyar 165 milyon dolar seviyesinde. Bu da onca zorlukların yaşandığı bir yıl için son derece önemli bir rakam” dedi.
ÜRETİMDE REKORDAN ÇOK UZAĞIZ!
Eroldu sektörde gerçekleşen toplam üretimin geçen yıla oranla yüzde 7 nispetinde bir azalma gösterdiğini dile getirerek; “Yılı 1 milyon 365 bin adetlik üretimle kapattık. Bizim rekor senemiz 2017 yılında 1 milyon 696 bin adetti. Dolayısıyla rekor senemizden hala 330 bin adet eksik durumdayız. Ama yine de bu rakamlar önemli. Avrupa’daki üretim rakamlarına bakarsak otomobilin doğduğu ülkelerden birisi olan İtalya’da bugün 530 bin civarında bir imalat var Türkiye’nin 1.3 milyonluk imalatına karşılık. Keza Fransa, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti de birbirine yakın imalat yapan ülkeler aslında. Türkiye burada 3’üncülük ve ile 5’incilik arasında bir pozisyona sahip şu anda bu son 11 ay itibarıyla 4’ncü durumdayız. Ama Fransa ile de çok büyük bir farkımız yok. Gelecek yıllarda da bizim hedefimizde Fransa’yı geçip Türkiye’nin Avrupa’daki 3’üncü büyük otomotiv üreticisi olmasıdır” dedi.
KAPASİTE KULLANIM ORANI DÜŞÜYOR!
Eroldu açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Bizim için yine üretimdeki düşüşle birlikte önemli bir diğer konu Türkiye’deki toplam kapasite kullanım oranı. 2024 yılını maalesef yüzde 70 ile kapatıyoruz. Tabii buradaki en büyük belirleyici hafif araçlar. Hafif araçlarda yüzde 71’lik bir kapasite kullanımımız var. Kamyon keza geçen yıla paralel seviyede. Kamyonda da Avrupa’da başlayan bir talep azalması var. Türkiye kamyon sanayi ağırlıkla ihracatçı olduğu için onun da burada olumsuz etkisini görüyoruz.
211 MİLYON DOLARLIK MÜHENDİSLİK İHRACATI
Otomotiv sanayi için Türkiye’de Ar-Ge performansının önemli olduğunu belirten OSD Başkanı Eroldu; “Toplam Ar-Ge personeli sayımız geçen sene paralelinde 6 bin mühendis mertebesinde. Toplam 16 Ar-Ge merkezi var. Temennimiz tabii Türkiye’de yatırım yapan yeni firmaların, yeni oyuncuların da ülkemizde Ar-Ge merkezi kurmaları. 2024 yılında 221 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatımız var. Dolayısıyla yalnızca bitmiş araç ve parça ihraç etmiyoruz. Aynı zamanda katma değerli mühendislik işlerinin de büyük miktarda ihracatını yapıyoruz. Bu da önemli bir rakam” ifadelerini kullandı.
37.2 MİLYAR DOLARLA TARİHİ İHRACAT REKORU!
Üretim adetlerinin yüzde 7 oranında düşmesine rağmen ihracatın adetsel olarak geçen yıla paralel olduğuna dikkat çeken Eroldu; “Aslında bizim üretimdeki azalmanın sebebi iç piyasadaki yerlilik oranının azalması. 2024 yılını ihracatta adetsel olarak 1.013 milyonluk bir sonuçla kapattık. Burada da üretimde olduğu gibi aslında rekor adetlerimizin 300 bin mertebesinde gerisindeyiz. Ülke ekonomisinde tabii ki ihracat önemli. En önemli hedeflerden bir tanesi Türkiye’nin ihracatının büyütülmesi. Biz 2024 yılını aslında bir rekor olan 37.2 milyar dolarla kapatıyoruz. Bu geçen seneye göre Amerikan doları cinsinden yüzde 6 büyüme demek” şeklinde ifadeler kullandı.
İÇ PAZARDA YERLİ ORANI DÜŞÜYOR!
Türkiye pazarında ithal modellerin öne çıktığını, toplam pazarda yerli araçların payının %31’lere kadar gerilediğini sözlerine ekleyen Eroldu; “Burada tabii otomobil yüzde 30’da, hafif ticari araçlarsa maalesef yüzde 27’de. Ağır vasıta tarafında ise pozisyonumuzu koruyoruz. Kamyon üretimindeki daralma aslında tamamen ihracat kaynaklı. Kamyon aslında öncü bir gösterge, talebinde azalma olursa bu ticaretin, işlerin, inşaatın birçok konuda bir yavaşlamasının sinyalini verir. Şimdi tabii Avrupa’da da bu konuda bir sinyal alıyoruz. Yani bu da önümüzdeki yıllarda Avrupa’da biraz daha genel ekonomik hayatın yavaşlayacağı konusunda önemli bir gösterge” dedi.
ADIMLARI DİKKATLİ ATMALIYIZ!
Eroldu son olarak şu ifadelere yer verdi; “Toplu resme bakarsak, toplam ürettiğimiz de yüzde 7’lik azalma, kapasite kullanımda da 4 yüzde puanlık düşme var. Bunlar 2024 yılının otomotiv sanayi açısından olumsuz gelişmeleri. Bütün bu zorluklara rağmen ihracat tarafımızda bu sene kayıp yaşamadık. En azından adetsel olarak geçen sene paralelindeyiz. Tutarsal olarak da yüzde 6’lık bir artışımız var. 2025 küresel anlamda çok daha zor bir yıl olcak. Adımlarımız dikkatli atmalıyız” dedi…