Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen eserlerinden Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi ’nin tüneller, mahzenler, dehlizler ve üç odalı yer altı mezarının da olduğu yapılar, temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.
“YÜZYILLARDIR İHMAL EDİLMİŞ OLAN GÜZELLİKLER KAMUOYUNA SUNULACAK”
Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen restorasyon hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker “Yaklaşık 5 yıl önce buranın mimari görselleştirme işlemlerini yürüttük. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu’nun desteğiyle temizliğe başlayacağız. Böylece yüzyıllardır ihmal edilmiş olan güzellikler ve arkeolojik bulgular kamuoyunun bilgisine sunulmuş olacak” dedi.
“AVLUNUN ALTINDAKİ BÖLÜMLER AYASOFYA İLE YAŞIT”
Ayasofya’yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarının bir yıl sürmesi planlanan çalışmayla temizlenip restore edileceğini ifade eden Prof. Diker “Burası Türkiye ve dünya kamuoyunun da ilgisini çekecek nitelikte. İstanbul’a yepyeni kazanımlar sunacak. Ayasofya’ya karşı olan ilginin, sevginin daha da artışına sebebiyet verecektir. Revaklı avlunun altında yer alan bölümler Ayasofya ile yaşıt yani 1.500 yıllık. Mezar alanı ise mevcut yapıdan daha eski” şeklinde konuştu.