TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi İSTANBUL – Türkiye, son 20 yılda ulaştırmada devrim niteliğinde yatırımlar yaptı. Ülkenin dört bir yanı mesafeyi kısaltırken ticareti büyüten, kazaları azaltan, insan canını koruyan yatırımlarla donatıldı. Tren ve hızlı tren hatları için ülkenin birçok ilinde yatırımlar yapıldı. Ankara-İstanbul arasını 3 saate indiren demir yolu yatırımından, Ankara-İzmir arasını 8 saatten 3,5 saate indiren otoyola kadar birçok yatırım, mesafe ve seyahat sürelerini kısaltarak zamandan ve yakıttan milyarlarca liralık tasarrufu beraberinde getirdi. Bu projeler dünyanın önemli ticaret merkezlerinden olan Türkiye’de iş adamlarının ürünlerini daha kısa zamanda ulaştırarak avantaj elde etmesini sağladı. Bu yatırımlar ayrıca ülkenin her yerine yayılan yatırımlarla refahın 20 yıl öne çekilmesi olarak da tanımlandı.
Buna rağmen, yatırımların başarısına gölge düşürmek isteyenler, rakamları çarpıtarak kamuoyunu yanlış yönlendirme çabasına her dönemde devam etti. Son olarak Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-İzmir Otobanı’nın yapım maliyeti ile Çin’in Pekin-Urumçi Otoyolu’nu karşılaştıranlar, aynı zamanda önemli yanlışlara da imza attı.
YİD OLMASAYDI BİRÇOĞU OLMAZDI
Ulaştırma ve Altayapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’deki otoyolun bazı çevreler tarafından algı malzemesi olarak kullanıldığını belirtti. Uraloğlu açıklamasında “Orada yapılan otoyol tek gidiş gelişli. İstanbul-İzmir Otobanı ise farklı bir konsept. Bu yatırımlar kamu-özel iş birliği ile yapılmamış olsaydı ülkemizde bir çok kamu yatırımı yapılamazdı. Sadece İstanbul-İzmir Otobanı Projesi’nden devletin kârı 3 milyar dolar” ifadelerini kullandı.
BİZ 5 YILDA BİTİRDİK, ONLAR 18 YILDA
Uraloğlu “İstanbul-İzmir Otobanı için köprü maliyeti 1,4 milyar dolar. Beraberindeki otobanın maliyeti 4,6 milyar dolar. İnşaat süresi ise beş yıl. Beş yılda tamamlanan proje 19 yıl sonra devlete geçecek. Devletimizin kârı burada 3 milyar dolar. Firma 19 yıl işletecek. Finasman giderleri, işletme giderleri var. Süre sonunda da köprü ve otobanımızda hiçbir bakım ihtiyacı olmaksızın yapıp devletimize teslim edilecek. Ayrıca vatandaşımızın zaman ve yakıttan sağladığı elde ettiği karda diğer kazanımlar” dedi.
ÇİN, 2.500 KİLOMETREYİ 18 YILDA TAMAMLADI
Çin’in en büyük otoyollarından olan Pekin-Urumçi Otoyolu, toplam 2 bin 540 kilometre uzunluğunda. Pekin’den başlayıp Hebei, İç Moğolistan, Gansu ve Sincan olmak üzere beş eyaletten geçiyor.İnşaat 1993 yılında başladı. 1997’de Honhot-Baotou bölümü açıldı.2001’de Honhat-Baotou Otoyolu’nun çift hatlı projesi tamamlandı.25 Kasım 20205’te Baotou’dan Linhe’ye kadar olan bölüm açıldı.24 Aralık 2007’de Pekin-Hebei sınırından Huailai’ye kadar olan bölüm trafiğe açıldı.26 Temmuz 2008’doe altıncı çevre yolundan Changping’e kadar olan bölüm, 2009’da yeni bölüm başladı. Aynı zamanda Changping-Deshengkou bölümü hizmete alındı.Otoyolun Pekin bölümü 24 Mayıs 2014 tarihinde tamamen trafiğe açıldı. 2016’ta ise Xinghe Güney Ücretli İstasyondan Honhot’a kadar olan bölüm trafiğe açıldı. 2017’de Daquan’a kadar olan bölüm, ardından Moğolistan sınırındaki Xinghe’ye kadar olan bölümler tamamlandı.Yine aynı tarihde Hebei ve İç Moğolistan bölümleri tamamlandı. Aynı gün Pekin-Sincan bölümü de açıldı.18 Ağustos 2020’de Hami’deki Yiwolan bölüm, 4 Mayıs 2021’de Mulei’ye kadar olan Wumu bölümü tamamlandı. 30 Haziran 2021’de Wutongdaquan-Melei bölümü açıldı.Bu aşamada Pekin-Sincan Otoyolu’nun tamamı trafiğe açılırken, otoyol hattı da kuruldu.Son olarak 22 Mart 2022’de Pekin-Sincan Otoyolu ücretli geçiş istasyonu da açılarak 18 yıllık zorlu süreç tamamlandı.
PEKİN-URUMÇİ EKSPRES YOLU 37 MİLYAR YUAN
Pekin Urumçi Ekspres Yolu aynı zamanda başkentteki ulusal otoyol ağının yedinci radyal hattı. Uzunluğu yaklaşık 2 bin 540 kilometre olan otoyol Pekin’den başlayıp Hebei, İç Moğolistan, Gansu ve Sincan olmak üzere beş eyaletten geçiyor. Toplam maliyeti yaklaşık 37 milyar yuan (6 milyar Amerikan doları) olup toplamda 10 binden fazla işçi çalıştı.