ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine konuşan soykırımcı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’nin İsrail’e gönderilmesi gereken kritik silahları sakladığını itiraf etti.
Netanyahu, Refah’taki stratejik hamleleri ile ilgili ABD’nin tavırlarını eleştirerek, “Biden yönetimine eğer Refah’ı işgal etmezsek, egemen bir devlet olarak var olamayız dedim ama bana ‘Refah’a girerseniz, kendi başınasınız ve kritik silahları göndermeyeceğiz’ dediler. Gerekli desteği alamadık, İsrail ordusu zor durumda kaldı” ifadelerini kullandı.
BEBEK KATİLİ NETANYAHU ATEŞKES İDDİALARINI REDDETTİ
Netanyahu, Gazze’de Hamas’la yapılan rehine takasları sonrasında, “Batılı ülkeler bu süreçte ateşkes baskısı yaptı ancak Hamas bundan sonra ateşkes yapmayacağız. Gazze’de, Tel Aviv’in 30 km ötesinde Hamas gibi bir yapıyı bırakamayız.” dedi.
Yedioth Ahronoth gazetesi yazarı Barnea, Gazze’de ateşkes ve esir takası görüşmelerine ilişkin, “Netanyahu müzakereleri ilerletme fırsatını yok etti, en azından bu aşamada bitti” demişti.
İsrail istihbarat kaynaklarından Barnea, Doha’da yürütülen müzakerelerde temel anlaşmazlık konusunun Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru olduğunu söyledi. Barnea, farklı başlıkların da görüşme masasına gelebileceğini öne sürerken, Netanyahu hükümetinin uzlaşı zeminini ortadan kaldırarak Gazze’de sivillere yönelik bombalamaları sürdürdüğü belirtildi.
HRW’NİN YENİ RAPORU: İSRAİL GAZZE’DE SOYKIRIM YAPIYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayımladığı son raporda, İsrail’in Gazze’de sivilleri kasıtlı olarak susuz bırakarak soykırım suçuna karıştığını ileri sürdü. HRW, yayımlanan raporunda, Gazze’deki su krizinin büyük bir felakete dönüştüğünü ve bu kriz nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtti.
GAZZE’DE SU KRİZİ KRİTİK AŞAMADA
HRW RAPORU Gazze’de yaşayan halkın günde yalnızca 2 ila 9 litre arasında su tüketebildiğini ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü ise, acil durumlarda günlük minimum su ihtiyacının en az 15 litre olduğunu belirtiyor. Gazze’deki su kıtlığı sonucu ölenlerin sayısının ise binlerle ifade edildiği bildirildi.
“İSRAİL KASITLI OLARAK SU ALTYAPISINI HEDEF ALIYOR”
HRW, raporunda İsrail’in dört farklı stratejiyle Gazze’deki su krizini derinleştirdiğini vurguladı. İsrail ordusu, içme suyu hatlarını kesti, su temini için gerekli elektrik ve yakıt girişini engelledi, güneş panellerinin yok edilmesine neden oldu ve su altyapısının onarımını engelledi. Örgüt buna ek olarak, bu eylemlerin Roma Statüsü ve Soykırım Sözleşmesi’ne göre soykırım suçu oluşturduğunu belirtti.