ALİ ÇELİK’İN HABERİ – Türkiye otomotiv pazarı geçen yıl olduğu gibi bu sene de 1 milyon barajını aşarak sektör beklentilerinin üstünde bir kapanış yapacak. Sene başında marka temsilcilerinin açıkladığı ortalama 850-950 binlik rakamların yıl sonunda 1 milyon 200 bin adetler seviyesinde olması bekleniyor. ODMD Kasım ayı raporuna göre yılın ilk 11 aylık dönemde satışlar 1.068.260 adete ulaşırken, en çok tercih edilenler ise 86,3’lük oranla ÖTV oranı düşük A, B ve C segmentlerindeki modeller oldu. Otomotiv sektörünün 2025 yılı için önemli açıklamalar yapan Otomobilen Genel Müdürü Kenan Bilirgen; satın alma taleplerinde bir miktar öne çekilme olduğuna dikkat çekerek “İlk üç ay biraz temkinli bir pazar bekliyoruz. Alım gücü olanlar için kasım-aralık daha avantajlı bir dönem olarak değerlendirildi. Hâliyle talep öne çekiyor” dedi. Tuna Şirketler Grubu’nun markaları altında yer alan Otomobilen 8 farklı ilde, 12 şubeyle ikinci el sektöründe kurumsal olarak ülkemizde en yüksek adetlerde alım-satım işlemi yapan markalar arasında yer alıyor. Şirket Genel Müdürü Kenan Bilirgen açıklamasında ‘rekabet’ kelimesine dikkat çekerek üreticilerin para değil, müşteri kazanacakları bir döneme giriş yaptıklarını belirterek şunları dile getirdi:
DENGELER HIZLI DEĞİŞTİ
VW’nin tarihinde ilk defa fabrika kapatıyor. Nissan gibi bir marka “14 ay ömrümüz kaldı” diyor. Bosch, Michelin gibi dev tedarikçiler işçi çıkarıyor. Bunun altında yatan en büyük sebep kâr marjlarının düşmesi ve Çin gerçeği. Kapasite olarak dünyada otomobil taleplerinin 3’te 1’ini karşılayabilir duruma gelen Çin, hâliyle ölçek ekonomisinde ve teknolojisiyle rekabet edilemeyecek seviyelere ulaşıyor. Önümüzdeki dönemlerde üretebilen değil, maliyet rekabetine ayak uyduran markaların güçlendiğini göreceğiz.Dev şirketlerin sıkıntısı pazarın daralması değil, rekabet edemez hâle gelmeleri. Yoksa dünyada otomotiv krizi çıkıyor, pazar yüzde 20 düşecek gibi bir durum yok, böyle bir beklenti de yok ortada. 2025 için %3-4 civarına bir yavaşlama öngörülüyor aslına baktığınızda.
ÇİN BASKISI YERLİYİ ZORLAYACAK
Otomotiv sektöründe 2024 yılı satışlarında düşüş yaşanmasa da, şirketlerin kâr oranlarında ciddi kayıplar kaydedildiğini dile getiren LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik “Yaptığımız kapsamlı araştırmalarda, 2023’ten devredilen yüksek fiyatlı araç stoklarının 2024 yılında zararla satılması, enflasyon, artan finansman maliyetleri, yükselen reel maliyetler gibi etkenlerin şirketlerin gelir tablolarında ciddi bir baskı oluşturduğunu ve ortalama yüzde 30 civarında zararın ortaya çıktığını gördük” dedi. 2025’in sıfır otomobil pazarının yanı sıra 2. el ve kiralama sektörde de küçülmeyi yönetenlerin yılı olacağına dikkat çeken Nazik “Çin etkisini 2025’te daha fazla göreceğiz. Yılın ilk yarısı özellikle yerli markalar için rekabet açısından zorlayıcı olabilir. Bazı istihdam kayıpları yaşanabilir. Şirketlerin özkaynak gücü bu noktada önem kazanacak” dedi.