Asgari ücret zammı için pazarlık bugün başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon ilk toplantısını bugün saat 16.00’da yapacak.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin, çeşitli söylemler mevcut. Milyonların maaş zammında enflasyon kritik bir öneme sahip. Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 41,5. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 44 olarak güncellendi.
İŞÇİNİN MİNİMUM ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 40
Asgari ücret zammı için farklı rakamlar ortaya atılıyor. İşçi kesimi enflasyon nedeniyle minimum zam beklentisi yüzde 40. Ancak patronlar ise daha farklı düşünüyor. Yüzde 40’lık zammı yüksek bulan işverenler daha düşük oranları telaffuz ediyor. İşçi ve işverenlerin dışında siyasi partilerin de çeşitli önerileri bulunuyor. İşte asgari ücret zammına ilişkin tüm beklentiler…
IMF’TEN TÜRKİYE’YE UYARI: YÜKSEK ZAMDAN KAÇININ
Asgari ücret zammına ilişkin Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’ye dikkat çeken bir öneride bulunmuştu. “Yüksek zamdan kaçının” uyarısında bulunan IMF, yüzde 25’lik bir zammı işaret etmişti.
DEUTSCHE BANK’TAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI TAHMİNİ
Deutsche Bank da asgari ücrete ilişkin bir tahminde bulunmuştu. Alman banka, yüksek zammın enflasyon beklentilerinde bozulmaya yol açabileceğine dikkat çekerek, zammın yüzde 25-30 arasında olabileceğini belirtti.
MUSİAD: YÜZDE 25’TEN FAZLA ZAM DOĞRU DEĞİL
Patronlarda asgari ücret zammı için yüzde 25 sınırını işaret ediyor. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, “Bana göre yüzde 25’in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil” ifadelerini kullandı.
TÜRK-İŞ’TEN MUSİAD’A TEPKİ
MUSİAD’ın asgari ücret önerisine işçi temsilcisi TÜRK-İŞ ise tepki gösterdi.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “MÜSİAD, ‘asgari ücret artışı yüzde 25’i geçmesin’ diyor. Fahiş fiyat artışları, kiralar ortada. Asgari ücret enflasyona sebep değil. Bunu nereden anlıyoruz. Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama fiyatlar artmaya devam ediyor. IMF başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, asgari ücretin ne kadar artırılmasını gerektiğini açıklıyorlar ama onlar masada yoklar. Asgari ücret geçim ücretine dönüştü. Asgari ücretle bundan 5 yıl önce en düşük ücret belirlenirken, şimdi geçim ücreti. 17 bin lira olan bu ücretle bir hafta geçinebilir misiniz? İşverenler 17 bin lirayı gözünün önüne getirsin. 12 bin lira emekli maaşı, 17 bin lira asgari ücret. Bu ülke ekonomi politikasını yaparken, sosyal politikasını da yapmalı.” demişti.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret konusunda, IMF’nin ‘asgari ücret artışı enflasyonu artırmamalı’ ve MÜSİAD’ın ‘asgari ücret artışı yüzde 25’i geçmemeli’ şeklindeki açıklamaları ülke gerçekleriyle bağdaşmıyor. Ülkemizde ekonomik kriz ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığı, başta asgari ücretliler olmak üzere halkımızın büyük bir sıkıntı içinde yaşadığı bu dönemde, yapılan bu açıklamalar kabul edilemez.” ifadelerini kullanmıştı.
SİYASİ PARTİLERİN AGARİ ÜCRET ZAMMI ÖNERİLERİ
Siyasi partiler de asgari ücret zammına ilişkin tekliflerini sıraladı. İşte Meclis’teki partilerin asgari ücret zammı için önerileri:
CHP: 30 BİN TL’NİN ALTINDA BİZ YOKUZ
Ana muhalefet partisi CHP asgari ücretin 30 bin TL olmasını istiyor. CHP lideri Özgür Özel, “1 Ocak’ta asgari ücret zamlanacak. CHP olarak, uygulanabilir, beklentilerin gerisinde de olsa hesabımızı şöyle yaptık: Bugün enflasyon yüzde 50, zam verirken yüzde 50 verse 24 bin lira asgari ücret olacak. Biz asgari ücretli nereye harcar diye baktık bu yüzde 76’ya denk geliyor. Bütün sendikalara çağrımız budur; asgari ücret talebimiz 30, altında biz yokuz.” dedi.
İYİ PARTİ: BU RAKAMIN ALTI ZULÜMDÜR
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, dün partisinin grup toplantısında asgari ücret zammı taleplerini açıkladı. 2025’te asgari ücrete 2 kez zam yapılması gerektiğini belirten Dervişoğlu, “Asgari ücret için hangi rakamı konuşsak çalışan için düşük, patron için yüksek kalacaktır. İYİ Parti olarak net asgari ücret beklentimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. 2024 yılı için yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 44 olarak revize etmişlerdi. 2024’te yıllık ortalama TÜFE en az yüzde 58 olacaktır. İşverenlerinde durumu göz önünde bulundurularak temmuz ayında asgari ücretin tekrar artırılması kaydıyla 2025 yılının ilk yarısında net asgari ücret en az 28 bin TL olmak mecburiyetindedir. Bunun altı Türk milletine zulümdür” ifadelerini kullandı.
ERBAKAN’DAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI ÖNERİSİ
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise asgari ücrete yüzde 100’den fazla zam talep ediyor. Erbakan, “Yeniden Refah olarak yüzde 20-25’lik bir artışın hemen şubat ve mart ayında yine açlık sınırının altında kalacağını ifade ediyoruz. Asgari ücretin en azından 35 bin lira seviyesine gelmesi gerektiğini söylüyoruz.” dedi.
GELECEK PARTİSİ DE ZAM ÖNERİSİNİ AÇIKLADI
Gelecek Parti lideri Ahmet Davutoğlu da asgari ücret için talep ettikleri rakamı açıkladı. 17 bin 2 liranın 11 bin 250 liraya kadar eridiğini vurgulayan Davutoğlu asgari ücret için verilecek rakamın en az 33 bin 337 Lira olması gerektiğini belirtti. Davutoğlu, “”33 bin 337 lira verirseniz ancak enflasyon karşısında asgari ücretliyi ezdirmemiş olursunuz” dedi.
DEM PARTİ YILDA 2 ZAM İSTEDİ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, asgari ücretin en az 35 bin TL olması gerektiğini savundu. Bakırhan, “Asgari ücretliler insanca yaşayabilecekleri bir ücret almalıdır” diyerek, ücretin yılda iki kez güncellenmesi gerektiğini belirtti.